Language Switcher

Centar.hu Team

Üdvözöljük a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ oldalán!

KOLO 1

Az együttes 1948. május 15-én alakult meg, mely majd hetven éve magas szinten vigyázza és ápolja Szerbia, valamint a régió népi hagyományait, a zene, a tánc és szokások bemutatásával.Egy modern, hagyományokat, zenét és legfőképpen táncokat bemutató műsorral a KOLO Együttes megnyitja a hetvenedik hivatalos szezonját melyre „A szerb kultúra hónapja” ünnepélyes megnyitóján kerül sor, melyet hagyományosan a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervez. Ez a különleges este a Nemzeti Táncszínház és a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ közös szervezésében jön létre.

IMG 7541 1

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került Budapesten a Múzeumok éjszakája, amelyen sikerrel vett részt a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ. Intézményünk, a budapesti szerb kultúra autentikus képviselőjeként, ezen az estén kortárs képzőművészeti alkotások bemutatásával készült, amelyek a budapesti KRUG Művészeti Egyesület szervezésében minden évben megrendezésre kerülő "360 Művésztelep" alkotásaiként születtek meg.

FullSizeRender 7

Néhány nappal ezelőtt fejeződött be Budapesten az idei 360°C Nemzetközi Művésztelep, amelyen Európa különböző országaiból érkezett művészek vehettek részt. Az immár hagyományszerűen a budapesti KRUG Művészeti Egyesület szervezésében létrejövő esemény résztvevői festőművészek és irodalmárok. Kijelenthetjük, hogy az utóbbi években a KRUG Művészeti Egyesület jelenléte erősödött a magyar köztudatban és a hazai kulturális életben. Az Egyesület megalapításával, amelynek tagjai mind a magyarországi szerb közösségből kerültek ki, teljesen megújulhatott a magyarországi szerbek kortárs művészeti tevékenysége is.

IMG 6945 1Szent Cirill és Szent Metód ünnepének, a Szláv Írásbeliség Napjának alkalmából a budapesti Szerb Kulturális Központban megnyitásra került a „Szerb cirill betűk aranyhímzéssel” című kiállítás. A tárlatot a belgrádi Beo – etno Vizija Egyesület tagjainak munkái alkotják, amelyek hagyományos technikával, hímzéssel és aranyhímzéssel készültek. A kézműves alkotások alapmotívumai a szerb cirill betűk voltak.A kiállítást Cvejic Natasa diplomás építészmérnök állította össze, de rajta kívül az egyesület összes tagjának alkotásai is megtalálhatóak a kiállított darabok között. Az alkotók neveit is meg kell említenünk: Avlijas Verica, Jovicevic Sonja Jov, Jasika Olivera, Jovanovic Snezana, Stojanovic Vesna, Komazec Vesna, Suica Snezana és Grijak Lidija.

 

 

 

ДАНАС ЈЕ

5. Мухаррем 1439. г.